شبکه ایران اینترنشنال در مجموعه «ایران ۱۴۰۰» برنامههای متنوعی تهیه کرده که به بررسی رویدادهای مهم قرن ۱۴ خورشیدی میپردازد و چشمانداز قرن پیشروی را ترسیم میکند.
در این مجموعه، همچنین به افراد و شخصیتهایی معرفی میشوند که پایهگذار یک نهاد ماندگار یا جریان موثری در این قرن بودهاند. این مجموعه چندرسانهای شامل مستندهای کوتاه و بلند، گزارشهای ویژه، مقالات، مرور مطبوعات دهههای گذشته، بازخوانی مطالب آرشیوی نوشتاری و تصویری است.
این داستان ارتشبد محمد خاتمی، خلبان خصوصی محمدرضاشاه پهلوی است که در سال ۱۳۳۷ به فرماندهی نیروی هوایی شاهنشاهی ایران رسید. سال بعد با فاطمه پهلوی، خواهر شاه ازدواج کرد و داماد خاندان سلطنتی شد. او در سال ۱۳۵۴ طی یک پرواز تفریحی با کایت در سد دز سقوط کرد و جان سپرد.
این ماجرای علی عبده است. یک قهرمان بوکس در ایران و آمریکا و تحصیل کرده در زمینه مدیریت ورزش. او باشگاه خصوصی بولینگ راه میاندازد و سپس تیم فوتبال پرسپولیس را بنیان میگذارد که در مدت کوتاهی تبدیل به پرطرفدارترین باشگاه فوتبال در ایران میشود.
این داستان علی سردار افخمی است؛ معمار تالار شهر تهران. او هم شیفته تکنیک معماری مدرن است و هم سنت معماری کهن ایران. در آثارش هر دو اینها را در هم میآمیزد و از پیشگامان معماری نوین ایران میشود. اوج این نوآوری بنای تالار شهر تهران است.
این داستان هوشنگ سیحون است؛ یکی از بنیانگذاران معماری نوین ایران. او در دانشکده هنرهای زیبای پاریس تحصیل میکند و دهها اثر تاریخی برای مشاهیر ایران بنا میکند. او پیشگام معماری نوین و معلم نسلی از معماران نوگرای ایران در دانشگاه هنرهای زیبا است.
در این قسمت به زندگی و تلاشهای تیمسار پرویز خسروانی در راستای نهاد سازی در عرصه ورزش میپردازیم. افسری که در کنار حضور پر رنگش در عرصه نظامی، با خستگی ناپذیری، بزرگترین نهادهای ورزشی ایران را بنیان گذاشت.
ستاره فرمانفرمائیان بنیانگذار حرفه مددکاری اجتماعی در ایران است. پیش از تاسیس مدرسه تربیت مددکار در ایران هیچ تخصصی در این زمینه وجود نداشت وهمه عملکرد دولت برای کمک به مردم نیازمند به سازمان های خیریه خلاصه میشد. وضعیت اسفبار پرورشگاه ها؛ رشد بی رویه جمعیت و وضعیت حاشیه نشینان و مردم جنوب پایتخت شاهد این مدعاست. حرفه ی سخت و طاقت فرسایی که او بنیان گذاشت، صحنه خدمات رسانی به نیازمندان جامعه را دگرگون کرد و میراثی از خود به جا گذاشت که امروزه تصور نبود چنین حرفه ای هم در ایران دشوار است.