دونالد ترامپ دوشنبه گفت که اگر تا پیش از مراسم تحلیف ریاستجمهوری او در روز اول بهمن ، گروگانها در غزه آزاد نشوند، خاورمیانه هزینه بسیار هنگفتی خواهد پرداخت و مسئولان این جنایات ضد بشری، با شدیدترین مجازاتها مواجه خواهند شد.
ترامپ در بیانیهاش که در شبکه اجتماعی تروث منتشر شده، با اشاره به اینکه برای گروگانها کاری انجام نشده، نوشته است «همه درباره گروگانهایی صحبت میکنند که در خاورمیانه به طرز خشونتآمیز، غیرانسانی و برخلاف اراده کل جهان نگه داشته شدهاند، اما این فقط صحبت است و هیچ اقدامی انجام نمیشود.»
ترامپ در ادامه با تاکید بر اینکه آنچه مینویسد یک حقیقت است، هشدار داده است «مسئولان این اقدام ضربهای خواهند خورد که شدیدتر از هر ضربهای در تاریخ طولانی و پرافتخار آمریکا خواهد بود. گروگانها را فورا آزاد کنید.»
هرچند ترامپ در بیاینه خود نامی از حماس نبرده و به نوار غزه هم اشاره نکرده است، مشخص نیست این هشدار برای ضربه شدید به حماس چگونه عملی خواهد شد و آیا این به معنای احتمال مداخله مستقیم آمریکا در جنگ غزه است یا نه.
ساعاتی پیش از اینکه ترامپ این بیانیه را در شبکه اجتماعی تروث منتشر کند، ارتش اسرائیل مرگ یکی از گروگانهای آمریکایی-اسرائیلی را که پیشتر گمان میرفت زنده باشد تائید کرد.
بر اساس اعلام ارتش اسرائیل، عمر نوترا، در جریان حمله هفت اکتبر حماس به جنوب اسرائیل کشته شده و همان زمان، پیکر بیجان او به غزه منتقل شده است.
مقامات اسرائیلی از جمله اسحاق هرتزوگ، رییسجمهور این کشور، از این بیانیه استقبال کردهاند و از ترامپ تشکر کردهاند.
لیندزی گراهام، سناتور جمهوریخواه کنگره آمریکا هم با نوشتن پستی در شبکه اجتماعی ایکس، تصویر پست ترامپ در تروث را به اشتراک گذاشته و نوشت، «رییس جمهور ترامپ حرف خوبی زده است. امیدوارم مردم در خارومیانه گوش کنند. باید بشنوند. بیایید همین حالا به این دیوانگی پایان دهیم.»
ادامه تلاشها برای آتشبس در جنگ غزه
هنوز مشخص نیست دولت جو بایدن که میکوشد تا پیش از پایان دوره ریاستجمهوری او در اول بهمن، به توافق آتشبس در جنگ غزه دست یابد، موفق خواهد شد یا نه.
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، هم تائید کرد خبر جدیدی درباره توافق آتشبس و آزادی گروگانها در دست ندارد و گفت «حماس همچنان مانع اصلی آتشبس است.»
با این حال، شامگاه دوشنبه آکسیوس به نقل از یک مقام آگاه خبر داد جیک سالیوان، جو بایدن را در سفر به آنگولا همراهی نکرده و در واشینگتن مانده است تا به ادامه کار بر روی توافق آزادی گروگانها و آتشبس در غزه بپردازد.
متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا هم در جریان گفتگو با خبرنگاران از ادامه تلاشها برای دستیابی به توافق آتشبس سخن گفت و تائید کرد آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، همچنان به دنبال افزایش تلاشها برای دستیابی به توافق آتشبس و آزادی گروگانها و همچنین ترغیب اسرائیل به پیشبرد طرحی قابل اجرا برای مدیریت پس از جنگ غزه است.
گمان میرود ۱۰۱ گروگان اسرائیلی همچنان نزد حماس باشند و اسرائیل بر اساس برآوردها امیدوار است دستکم نیمی از آنها زنده باشند.
اسرائیل در واکنش به حمله بسیار خونین سال گذشته حماس به جنوب غزه، به نوار غزه حمله هوایی و زمینی کرد که به گفته وزارت بهداشت غزه، تاکنون بیش از ۴۴ هزار کشته برجای گذاشته است.