شکست سیاست حکومتی فرزندآوری و کاهش نرخ تولد در سال ۱۴۰۳

جمعه ۱۴۰۳/۰۹/۰۲

با وجود تلاش‌های علی خامنه‌ای و دیگر مقام‌های جمهوری اسلامی برای تشویق ایرانیان به فرزندآوری، محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دولت مسعود پزشکیان گفت طبق بررسی‌های این وزارت‌خانه برای اولین بار در تاریخ، تعداد تولدها در سال ۱۴۰۳ به زیر یک میلیون نفر خواهد رسید.

ظفرقندی در جلسه‌ای با مسئولان بسیج دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور، کاهش شدید تعداد ولادت‌ها در کشور طی سال‌های گذشته را «موضوعی بسیار نگران‌کننده» خواند.

وزیر بهداشت با اشاره به این که نرخ باروری در حال حاضر از ۲.۰۱ در سال ۹۵ به ۱.۶۶ رسیده است، گفت که اگر این رقم به ۱.۱ برسد، کشور در چاله و چاه جمعیتی گرفتار خواهد شد.

روند کاهش میزان تولد در ایران در حالی است که مقام‌های جمهوری اسلامی و مخصوصا امامان جمعه، پیوسته ایرانیان را به فرزندآوری تشویق می‌کنند.

قانون جوانی جمعیت در مهر ۱۴۰۰ با توصیه‌ها و تاکیدات خامنه‌ای در مجلس یازدهم تصویب و آبان همان سال برای اجرا ابلاغ شد.

در بندهای مختلف این قانون، هر اقدام مغایر با فرزندآوری، لغو و مشمول مجازات شد.

ظفرقندی با اشاره به قوانین موجود در حوزه جمعیت تاکید کرد: «قانون جوانی جمعیت شامل ۴۳ ماده در حوزه بهداشت است که حمایت از خوابگاه‌های متاهلین، زوجین نابارور، اعطای وام‌ها و موارد دیگر را دربرمی‌گیرد.»

وزیر بهداشت دولت پزشکیان با بیان این‌که در ایران برخلاف کشور‌های غربی، سالمندی جمعیت پیش از فرآیند توسعه‌یافتگی رخ داده است، خاطرنشان کرد: «کشور‌های دیگر ابتدا توسعه یافته‌اند و سپس با کاهش جمعیت روبه‌رو شده‌اند اما در ایران این روند طی نشده است.»

او کاهش جمعیت را یک بحران ملی توصیف و تاکید کرد تا زمانی که رویکرد‌های فرهنگی و اقتصادی دستگاه‌ها تغییر نکند و همه مسئولان به وظایف خود عمل نکنند، «موج فرهنگی برای جوانی جمعیت» ایجاد نمی‌شود.

علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت دولت پزشکیان، ۲۰ آبان اعلام کرد اگر کشور با همین دست‌فرمان جلو برود، ۲۰ سال دیگر تولد و مرگ در کشور مساوی می‌شود و رشد جمعیت به صفر می‌رسد.

معاون وزیر بهداشت با بیان این که ایران تنها کشوری است که ظرف ۱۰ سال از شش فرزندی به کمتر از سه فرزند رسیده است، از این موضوع به معنای سالمند شدن نصف جمعیت ایران و «یک فاجعه» نام برد.

او با بیان این که در سال ۱۴۸۰ جمعیت ایران به زیر ۵۰ میلیون نفر یعنی حدود ۴۲ میلیون نفر می‌رسد، گفت که در آن زمان به طور تقریبی از هر چهار نفر، دو نفر سالمند خواهند بود.

سال ۱۴۰۰ ایران‌اینترنشنال بررسی‌هایی انجام داد که بر اساس نتایج آن تمایل به فرزندآوری در ایران رو به کاهش بوده و ۷۰ درصد از مردم با سیاست‌های جمعیتی حکومت مخالف هستند.

در سال‌های گذشته، گزارش‌هایی از تاثیر مشکلات اقتصادی و معیشتی بر کاهش علاقه‌مندی ایرانیان به فرزندآوری یا داشتن فرزندان زیاد، منتشر شده است.

بیشتر بخوانید: جمهوری اسلامی محدودیت بارداری برای کودک-همسرها را لغو کرد

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
گفت‌وگوی ویژه
خبرها
حرف آخر با پوریا زراعتی

شنیداری

پادکست‌ها