اعتراض شهروندان به تاثیر خاموشی‌ها بر مشاغل و مختل شدن زندگی روزمره

پنجشنبه ۱۴۰۳/۰۸/۲۴

اعتراض‌ها به‌ عواقب قطع برق در ایران ادامه دارد. شهروندان با ارسال پیام‌هایی به ایران‌اینترنشنال از آسیب دیدن کسب و کارشان یا خطرات خاموشی چراغ‌های معابر و بزرگراه‌ها گفتند. برخی یادآوری کردند جمهوری اسلامی با وجود ناتوانی در تامین برق و گاز کشور، خود را ابرقدرت منطقه می‌خواند.

غلامرضا دهقان ناصرآبادی، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، روز پنج‌شنبه ۲۴ آبان گفت که مجلس از تصمیم دولت درباره قطع برق بی‌اطلاع بوده است.

قطع برق برنامه‌ریزی شده و نوبتی با اعلام دولت مسعود پزشکیان از روز ۲۰ آبان در ایران شروع شد و از ساعت ۹ صبح روز سه‌شنبه ۲۲ آبان، اجرای آن در تهران هم عملیاتی شد.

روز چهارشنبه ۲۳ آبان که پزشکیان دلیل قطع برق را کمبود ذخایر نیروگاه‌ها برای زمستان اعلام کرد، ده‌ها ویدیو و روایت شهروندی از خاموشی‌های برنامه‌ریزی شده در نقاط مختلف ایران به دست ایران‌اینترنشنال رسید.

عباس علی‌آبادی، وزیر نیرو، شامگاه چهارشنبه از آمادگی نیروگاه‌ها برای تولید برق گفت و هم‌زمان تاکید کرد: «شرایط سختی برای تامین برق پیشِ ‌رو داریم.»

او به وعده وزارت نفت برای «حل سریع مشکل تامین سوخت نیروگاه‌های کشور» اشاره کرد و گفت بر این اساس انتظار می‌رود تولید برق در «وضعیت مطلوب‌تری» ادامه داشته باشد.

خطر تصادفات رانندگی در خاموشی‌ها

یکی از مخاطبان ایران‌اینترنشنال با ارسال ویدیویی، روایت خود را از قطع برق و تاریکی خیابان‌ها در محله نارمک تهران در ساعات بامدادی ارائه کرد.

شماری دیگر از شهروندن با ارسال ویدیوهایی مشابه از تهران و قزوین، به خاموشی‌ها و اثر آن روی چراغ‌های راهنمایی و ترافیک شهری اشاره کردند.‌

مخاطبی گفت: «در ۴۵ دقیقه فقط ۱۰ متر حرکت کردیم. برای کم کردن ترافیک پلیس نیست. خاک بر سر جمهوری اسلامی.»

شهروندی دیگر با ارسال ویدیویی از چراغ‌های خاموش اتوبان بابایی تهران و ترافیک شدید حاصل از بارندگی، گفت: «در چنین وضعیت خطرزایی، رانندگان با روشنایی چراغ خودروها حرکت می‌کنند.»

پیش‌تر ویدیوهایی در رسانه‌های مشهد منتشر شده بود که نشان می‌دادند در پی قطع برق و از کار افتادن چراغ‌های راهنمایی و رانندگی در نقاطی از این شهر، اختلال و گره ترافیکی ایجاد شده است.

ابوالفضل موسوی‌پور، رییس پلیس راهور تهران، روز ۲۴ آبان در همین زمینه گفت که پلیس راهنمایی و رانندگی با خاموشی معابر و تقاطع‌ها در طول روز و قطع برق بزرگراه‌ها در طول شب‌ مخالف است.

او از خطر این خاموشی‌ها در «بر هم خوردن نظم شهر و حوادث بزرگراهی» گفت و تاکید کرد که روشنایی ناکافی و کاهش میدان دید، «عدم توجه به جلو» را به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین دلایل تصادف‌های شهری تشدید می‌کند.

تیمور حسینی، رییس پلیس راهور نیز روز سه‌شنبه ۲۲ آبان با اشاره به خاموشی چراغ‌های راهنمایی گفته بود استقرار ماموران در تقاطع‌ها در هنگام قطع برق، چاره کار نیست.

او گفت پلیس راهور به شهرداری تهران پیشنهاد داده برق چراغ تقاطع‌ها را مستقل کند تا از شبکه اصلی تغذیه نشود یا دست‌کم ذخیره برقی در کنار چراغ‌ها وجود داشته باشد.

پیام‌های رسیده به ایران‌اینترنشنال و مطالب منتشر شده از سوی کاربران رسانه‌های اجتماعی نشان می‌دهند پیامدهای قطع برق بیش از خطر تصادفات رانندگی بوده و بر وجوه مختلف زندگی مردم اثر گذاشته است.

قطع برق، کار کاسبان را کساد کرد

چندین شهروند با ارسال ویدیوهایی از تهران یادآوری کردند در منطقه نازی‌آباد تهران، دو نوبت و هر بار دو ساعت برق رفته است.

مخاطبی در یک ویدیو، نمایی از یک خیابان کاملا تاریک را در ساعت شش غروب نازی‌آباد نشان داد و گفت برق آن‌ها از ساعت دو بعد‌از‌ظهر قطع شده است.

او گفت این بازه زمانی، موعد اصلی کاسبی و فروش بورس پوشاک در این منطقه است اما هیچ مغازه‌ای برق ندارد.

شهروندی از قطع برق مغازه‌ها در فردیس کرج و ایجاد اختلال در شغل خود خبر داد و در پیامی که برای ایران‌اینترنشنال ارسال کرد، گفت: «دو ساعت برق رفته و این وضعیت کاسبی ماست. این وضع زندگی است که جمهوری اسلامی برای ما رقم زده.»

روز چهارشنبه نیز گزارشی درباره نگرانی خانواده‌های بیماران خاص از خاموشی‌ها و نیاز افراد مبتلا به بیمار‌ی‌های تنفسی، قلبی و برخی بیماری‌های نادر پوستی به تامین مستمر برق برای بقا منتشر شد.

دستگاه‌های اکسیژن‌ساز که اکسیژن لازم برای تنفس را تامین می‌کنند، بدون برق از کار می‌افتند و بیماران تنفسی و قلبی که در خانه بستری هستند، در صورت قطع برق برای ساعت‌های طولانی، ممکن است جان خود را از دست بدهند.

خبرگزاری مهر گزارش داد برخی بیماران مجبور به تهیه تجهیزات شارژی یا دستگاه‌های جایگزین می‌شوند اما این تجهیزات گران‌قیمت بوده و هزینه سنگینی به بیماران تحمیل می‌کنند.

فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، روز ۲۳ آبان کمبود منابع سوختی و در نتیجه قطع برق در ایران را طبیعی خواند و گفت میزان ذخایر سوخت مایع ایران در اول شهریور امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود ۴۰ تا ۴۵ درصد کمتر شده است.

دومینوی چالش‌ها

گزارش‌های شهروندان در روزهای گذشته حاکی از آن است که در برخی مناطق، قطع برق خارج از زمان‌بندی مقرر رخ داده و ارتباطات تلفنی، اینترنتی و حتی تردد خودروها در سطح شهر دچار اختلال شده است.

شهروندی از منطقه قلهک تهران، با ارسال پیامی به ایران‌اینترنشنال گفت قطع برق سلسله مشکلات دیگری ایجاد می‌کند که آن‌ها هم چالش‌های جدیدی می‌سازند.

به گفته او، قطع آب هم در پی قطع برق از راه می‌رسد و موتورخانه و در نتیجه شوفاژها نیز از کار می‌افتند.

خراسان آنلاین، روز پنج‌شنبه گزارش داد قطع برق در روز گذشته، مدارس منطقه هفت مشهد را به تعطیلی کشاند.

جمهوری اسلامی، طبل توخالی

شماری از شهروندان در پیام‌های خود به توخالی بودن شعار جمهوری اسلامی درباره این که خود را «ابرقدرت منطقه» می‌خواند اشاره کردند و از ناتوانی حکومت در تامین زیرساخت‌های اساسی کشور و مسئولیت‌پذیر نبودن دولت‌های مختلف گفتند.

مخاطبی به ایران‌اینترنشنال گفت: «این هم از کار کردن پزشکیان که می‌گفتند با دیگران فرق دارد ... از تامین برق کشور عاجزند آن‌وقت می‌خواهند با اسرائیل و آمریکا بجنگند.»

شهروندی دیگر خطاب به حکومت گفت: «از طرفی مشکل را می‌اندازید گردن دولت قبلی و از طرف دیگر دولت رئیسی را خدمتگذار می‌نامید. هیچ‌کدام از شما خدمتی نکردید. همگی‌تان یک مشت دروغگو و فاسد و تبهکار هستید.»

یک شهروند نیز تاکید کرد: «قبلا زمستان‌ها گاز قطع می‌شد الان برق هم به آن اضافه شد. اگر آب را هم قطع کنند دیگر به قله رسیده‌ایم.»

محمدجعفر قائم‌پناه، معاون اجرایی پزشکیان، در روزهای گذشته مردم را مقصر ناترازی‌ها و مازوت‌سوزی خوانده و گفته بود شهروندان برای کم‌کردن خاموشی‌ها باید چند درجه هوای خانه را کاهش دهند و گاز و برق کمتری مصرف کنند.

او همچنین بخشی از مشکل را «ارزانی شدید» و یارانه‌ حامل‌های انرژی دانست.

حسنعلی تقی‌زاده، رییس هیات مدیره سندیکای برق، اواخر شهریور ماه خطاب به مسئولان هشدار داده بود: «اگر با این دست فرمان جلو بروید، سال آینده ناترازی (کمبود) به ۲۵‌ هزار مگاوات می‌رسد.»

تقی‌زاده گفته بود: «مردم را مقصر ندانید. الکی نگویید مصرف مردم زیاد است. متوسط مصرف سرانه ایرانیان هزار و ۲۲ کیلووات ‌ساعت در سال، در اروپا دو هزار و ۱۲۰ کیلووات ‌ساعت است.»

طبق آمارهای شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی و با احتساب مجموع مازوت و گازوئیل، ذخایر سوخت مایع نیروگاهی کشور در شهریور ۱۴۰۳ نسبت به شهریور سال گذشته، ۳۶ درصد کاهش داشته است.

زمستان سال ۱۴۰۱ نیز خاموشی‌های گسترده‌ای در سراسر کشور رخ داد که علت آن ناتوانی شبکه تولید و انتقال در تامین گاز نیروگاه‌ها بود.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

چند چند
خبرها
جهان‌نما
خلاصه خبرها

شنیداری

پادکست‌ها